Friday, April 6, 2018

Savasana

Amikor elkezdtem jógát oktatni, szinte mindenki kiakadt, hogy lesz meditáció és volt, aki nem akart Savasana (azaz hulla) pózban feküdni. Teljesen meg voltam döbbenve. Ki ne akarna egy erős jóga óra után relaxálni? Aztán visszaemlékeztem, hogy amikor én kezdtem jógázni én is csak jógát akartam csinálni, és hónapokig semmi meditációt. Emlékszem, rengeteg youtube videót csináltam végig, de egyiknek sem volt a végén Savasana. Most már azt gondolom: "Mi a f*sz?" De akkor pont ez kellett. Nem értettem még a Savasana lényegét, csak feküdtem a hátamon és azon tűnődtem, micsoda idő pocsékolás ez az egész. 

A Savasana a legegyszerűbb, egyben az egyik legnehezebb ászana a jógában. Kicsit morbid lehet egyeseknek, hogy ez a szanszkrit szó "hulla pózt" jelent, de Indiában a gurunk nagyon szépen elmagyarázta ezt. Ez a póz valójában egy szimbólum. A régi gondolkodás és cselekvésmód halálát jelképezi, teret hagyva minden újnak. 
Ma már ez az egyik kedvenc pózom és alig várom néha, hogy a gyakorlatsor végén elhangzzon a "Savasana". Néha még most is azt "mehetnékem van" Savasana közben, de rájöttem, hogy ilyenkor kell a leginkább gyakorolnom ezt a pózt, hogy megtanuljam az egyensúlyt, irányítsam testem és elmém, és szembe nézzek azokkal a gondolatokkal, érzésekkel, melyek elől menekülnék. 

Ezt a pózt is gyakorolni kell, mint bármely másikat. Nem elég csak simán hanyatt feküdni. Nyak végig simul a padlón,lapockákat a vállak alá húzzuk, nekem a karok és a lábak szinte mindig máshogy helyezkednek el. Idő kell, amíg megtanulsz arra fókuszálni, ami benned történik, ahelyett, hogy a külső történések vonnák el a figyelmed. Figyelni a lélegzetet, ahogy áramlik és megtölti a tüdőket. Meg kell tanulni elengedni a tökéletességre való törekvést, és csak egyszerűen létezni a matracon. 

Pár tipp, ami Neked is segíthet:
  • Adj időt magadnak. Végy mély lélegzetet és hagyd, hogy a tested lenyugodjon, annyi idő alatt, amennyi neki kell. 
  • Figyelj az érzéseidre. A felbukkanó érzések sokszor meghatározzák az élményt. Ha olyan érzéseid vannak, minthogy nem vagy elég jó, azok negatív élményhez vezetnek, de ha hagyod, hogy önmagad légy és elfogadod a pillanatot olyannak, amilyen, akkor a Savasana élményed is pozitív lesz és a végén szeretni fogod.
  • Semmi gond, ha elkalandoznak a gondolataid! Vedd tudomásul és anélkül, hogy dorgálnád magad érte, kezdj újra a légzésedre koncentrálni. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...