Friday, August 10, 2018

Jóga szimbólumok - Om ॐ

Pár napja nyertem egy pólót egy Instagramos játékban. 😀 Rögtön elújságoltam mindenkinek, meg is mutattam, melyik pólót választottam. Egy jelet is ábrázol többek között. Egyik barátnőm megkérdezte, mit jelent ez a jel? Kicsit elgondolkodtam, mert olyan egyszerű a magyarázat, mégis annyi mindent lehet erről az aprócska szimbólumról mondani.
Kicsit úgy néz ki, mint egy 30-as kalapban, nem? 😌  

Találkozhattál vele ruhákon (egy időben nagyon menő volt), pár jóga óra elején vagy végén, meditációk során vagy csak láttad valakire tetoválva. (Milyen közhely, nekem is van...🙈 😁 ) 

Az "Om"-ot igazából 3 betű alkotja. A-U-M. 
A Hindu vallásban gyökerezik, a jelentése nagyjából annyit tesz, mint a "minden egysége". Vannak, akik szerint a Menny-Föld-Alvilág szimbolizációja, mások szerint a három  fő isten, Brahma, Vishnu és Shiva reprezentációja. 

Magát a 3 alkotó betűt is megjeleníti: a hármas mint a szanszkrit "a" betű, a kis "s" forma az "O" , a félhold a tetején pedig az "m". 

Az "om" nem szimplán egy szimbólum, hanem az egyik legerőteljesebb mantra is egyben. Én legtöbbször Ashtanga jóga és meditáció során használom az "Om" mantrát. Sokan úgy éneklik, hogy az "O" hangot húzzák el sokáig, "oooooooooooooommm" vagy "aaaauuuuuuuuuuuumm", de sokkal erőteljesebben hat, ha az "M" hangot húzod el, mert az rezgést kelt. 

Nekem Indiában a gurum így tanította és ebben is hiszek. 
Mindig kilégzéssel együtt énekeljük a mantrát, és ha jól csinálod, akkor a rezgés egész mélyről, az alhasi izmok közül indul és a fejtető felé halad. Így a rezgés, amit keltesz feltölti a testet pulzáló, pozitív energiával, egyben nyugalmat áraszt.

 Az a pici "om" tesó-tetkónk, kinagyítva talán még látszik is 😁 😁🌵☀🐝

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...