Sunday, March 25, 2018

🌱Ajurvédikus reggeli rutin - 🌷 tavasz🌿

Lassan talán kikecmergünk a télből. Ha az időjárást nem is, de a testünket fel tudjuk rázni a téli hibernációból. 
Engem a tél mindig nagyon megvisel, fáradékony, levert és szomorú leszek. szóval dupla öröm, hogy végre hivatalosan is beköszöntött a tavasz. 🌱

Ami nagyon tetszik az ajurvédában az, hogy arra tanít, a testünk belülről visszatükrözi a természet változásait. Ezért is fontos, hogy minden évszakhoz alkalmazkodjunk és új napi rutint alakítsunk ki magunknak. 

Az ajurvédában csak három évszakot különböztetünk meg. Jelenleg a Vata évszakból (tél) Kaphába váltunk át (tavasz). A Vatára jellemző, hogy a szervezet védekező módra áll át, főleg a hőmérséklet csökkenés ellen, azzal, hogy lelassul a metabolizmus és zsírt raktározunk el. A tavasz beköszöntével ez is változik. A test elkezdi égetni az elraktározott zsír réteget és a különféle toxinokat, amik felhalmozódtak. A szervezet felkészül arra, hogy megtisztuljon mindentől, ami a Kapha doshát kibillenti az egyensúlyból. 

Ez a pár egyszerű, reggeli gyakorlat segít elhozni a tavaszt az életünkbe.

Kelj korán! 

Télen, lelassult üzemmódban a szervezet igényli a hosszabb alvást és a későbbi kelést. A legkönnyebb úgy átállni, ha elkezdesz tudatosan korábban kelni reggelente. 

Sétálj!

Ha már úgyis felkeltél korán, van időd egy rövidebb sétára a reggeli napsütésben. Segíti a Kapha doshát egyensúlyba hozni, ha egy kis belső tüzet generálsz, mondjuk kocogással vagy intenzívebb sétálással, reggeli jógával.

Tisztítsd meg a nyelved!

Ez igazából egy olyan dolog, amit egész évben csinálhatsz, de nagyon jót tesz a szervezetnek, ha fogmosás után a fogkeféddel lemosod a nyelvedre rakódott lepedéket.  

Kapha nyugtató jóga ászanák

Egy jó forró zuhany után, amíg még a tested is meleg pár könnyed napüdvözlés segít megnyújtóztatni a testet, a könnyebb hátra hajlítás (back bending) is segít a felesleges Kapha energiákat elengedni. Próbáld ki a hidat, a teve, a hal vagy a kobra pózt, a macska pózokat, de egy-két gerinc csavarás is belefér még, hogy masszírozd a belső szerveket. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...