Sunday, December 17, 2017

Jóga - hogyan kezdd újra?

Nálam a december átlagosan azzal telik, hogy beteg vagyok és otthon fekszem. Idén sincs ez másként, sőt! Önmagamhoz híven sikerült megint valami ritkaságot elkapnom, idézem az orvosom, ami a népesség 0,01%-át fertőzi. (Mert ha létezik fura, hülye vagy ritka betegség, azt én tuti elkapom.) 

Már több, mint egy hete itthon vagyok. Napokig tényleg kb. mozdulni sem tudtam és egyhuzamban aludtam, de már nagyon unom ezt és szeretnék végre "kikelni az ágyból". Szóval elhatároztam, hogy "act as if..." (tégy úgy, mintha) és kikelek az ágyból, persze beszedem a rengeteg gyógyszerem, de minden mást úgy fogok csinálni, ahogy egészségesen tennék, csak csökkentett üzemmódban. 

Mind közül nekem a legfontosabb, hogy visszatérjek a jógámhoz. Ez egyszerű dolognak hangzik, de nem az. Meglepő módon még egészségesen is, ha napokat kihagysz, hihetetlen mód vissza tudsz esni erőben is, merevségben is. Pláne, ha beteg is vagy, az rátesz még egy lapáttal. Nagyon nehéz eltalálni, milyen gyakorlatok esnek jól, melyik az, ami jót is tesz és a legnehezebb megállni, hogy ne hajtsd túl magad. 
 Jóga a Gangeszen (Jesszus, milyen sovány voltam!)

Bevallom, egyébként is kevesebbet jógáztam mostanában, mint szerettem volna/szoktam. Mert valljuk be, (nekem főleg télen) néha nehéz magunkat rávenni bármiféle mozgásra, nem? Sokkal kényelmesebb munka után begubózni egy forró teával a szobába, összebújni a párommal és Star Wars sorozatot nézni. Meg amúgy is, ha otthon van mindig nézi, mi folyik a matracon. Ami teljesen más érzés nekem, mint amikor órát tartok, mert ez a privát gyakorlat sorom, aminél teljesen ott kell lenni és néha frászt kapok, amikor kinyitom a szemem a kedvesem meg engem bámul. 😀lol

Itt van pár tipp, ami nekem mindig segít visszatalálni a matracomra. 1. Ahimsa

Vagyis tisztelet az élő lények iránt, erőszak-nélküliség. Ami nem csak mások tiszteletét, de önmagunkét is magában foglalja. Ne érezd magad rosszul, mert nem vagy formában. Hallgass a testedre, vedd könnyedén és ne erőltesd, ami nem esik jól. Nem baj, ha a minden gyakorlat után öt percig gyermek pózban pihengetsz. 

2. Lassíts

Persze szeretné mindenki ott folytatni, ahol abba hagyta, de ez nem mindig lehetséges. Néha a lassabb, gyorsabb. Hamarabb jön vissza a régi formád, ha szépen lassan építed fel megint és nem fejvesztve beleveted magad a régi gyakorlatsorodba, jól megsérülsz vagy túlterheled magad. Azzal többet ártasz, és valószínűleg újra ki kell hagynod.
De régi kép, még nem is voltak meg a mancsaim háhá!

3. Beszélj róla

Nekem a legkönnyebb módja az újrakezdésnek (minden más sportnál is), ha elmesélem másoknak, hogy délután jógázni fogok, este kick-box edzésre megyek, reggel futni fogok, stb. Nem szeretek hazudni és rosszul érezném magam, ha valaki megkérdezné, milyen volt az edzés? Én pedig vagy azt hazudnám, hogy jó, pedig nem is voltam, vagy be kéne vallanom, milyen lusta dög vagyok és megint kihagytam. (Bár ez néha nem szégyen.) Úgyhogy inkább megcsinálom. 

4. Nyiss!

Nem az ablakot, hanem a testedet. A legjobb módja az egészség visszaszerzésének, ha mellkas, váll és csípő nyitó gyakorlatokat végzel,
de nekem sokat segít a gerinc jóga is (back bend). 

5. Kényelmesedj el

Amikor nehezen veszem rá magam, a legkönnyebb úgy újra neki állni, ha mindenből a legjobbat veszem. A legpuhább matracom, a kedvenc felsőm, a legkényelmesebb jóganacim, illatos gyertya... kinek mi. Intézz mindent úgy, hogy neked a legpozitívabb élmény legyen.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...