Wednesday, May 3, 2017

Pikáns thai curry üvegtésztával & édesburgonyával {glutén mentes + vegán}

Talán a mind-mentes életet élőknek nincs is jobb, mint az ázsiai konyha. Ezer féle zöldséget használnak és szinte minden rizsből vagy valamilyen bambusz/mungóbab csíra az alapja; egyedül a szója okozhat problémát, azt nehezebb kikerülni. Nekem is ez a kedvencem, ezért próbálok otthon összeütni mindenféle finomságot, mert mindezek fejében még könnyű is elkészíteni a legtöbb fogást. 😊


Hozzávalók (4-6 adaghoz):
  •  2ek olivaolaj
  •  1 kis hagyma apróra felszeletelve
  •  1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  •  fél kiskanál citromfű (por) vagy 2 ek felszeletelt friss 
  •  fél kiskanál gyömbér por vagy 2 ek friss, apróra felszeletelve
  •  1 ek curry por
  •  1 kk csili por
  •  1 konzerv kókusztej (azért konzerv, mert az sűrűbb és zsírosabb, mint a dobozos kókusztej, attól nem lesz olyan, mint kellene)
  •  5 bögre zöldségleveslé vagy egy leveskocka 5 bögre vízzel (én a konzervet használtam bögre helyett, úgyis fel kellett öntenem, mert sok kókusz maradt benne 😏)
  •  2tk barna cukor
  • kínai zöldség keverék - én a LIDL-ben veszek fagyasztottat (Oriental style gourmet), amiben héjas zöldborsó, zöldhagyma, répa & gomba van
  • 1 nagyobb édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 1 zacskó (kb 400g) rizstészta, tetszés szerinti
  • 1 lime


Elkészítés:

Először az édesburgonyát kezd el vízben főzni. A rizstésztát is készítsd el az előírás szerint (általában forró vízben kell áztatni 5 percig, de lehet mást kér.)

Egy nagy, magas falú serpenyőben melegítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát, fokhagymát, a citrom füvet és a gyömbért és kb 1 percig kevergesd. Öntsd hozzá a fagyasztott zöldségeket és addíg melegítsd, amíg minden jól fel nem olvad. Tedd hozzá a curry és a csili port, a kókusztej felét (előtte keverd össze, hogy ne csak a tetején lévő kókusz zsír menjen bele). Kevergesd, amíg jól besűrűsödik, kb 2 perc. Add hozzá a maradék kókusztejet és a zöldséglevest (vagy vizet és leves kockát) és keverd össze a cukorral. Most már az édesburgonya is nagyjából megfőtt, hozzá adhatod a curryhoz. Jól keverd el, majd jöhet hozzá a rizstészta is. Ha többen eszitek, akár előre szét is oszthatod a tésztát, hogy mindenkinek egyformán jusson. Ha túl hosszú, vágd fel ollóval. Végül a curryba mehet egy kis lime lé is. 😁






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...