Friday, February 24, 2017

Kelbimbós rizstál dióval, naranccsal és aszalt áfonyával {glutén mentes + vegán}

Elsőre furcsának tűnhet az összetevők listája, de megéri kipróbálni. Amióta elkészítettem ezt a receptet, csak arra tudok gondolni, hogy még egyszer meg kell főznöm és milyen kár, hogy nem csináltam belőle többet. 
Ha előbb rátalálok a receptre, még karácsonyi ebédnek is tökéletes lett volna. 


Hozzávalók:

- 2ek mustár
- kb. 4dl víz
- 200g rizs (én jázmin rizst használtam, de szerintem bármilyen rizs megteszi, rizs mixel pedig mennyei lehet)
-  2 marék aszalt vörös áfonya
- 1ek friss rozmaringlevél
- 1 narancs
- 2ek almabor (elhagyható)
- 2ek olivaolaj
- 2ek almaecet
- 70dkg kelbimbó (szerintem én többet tettem bele) 
- 1 fokhagymagerezd
- csipet só, bors
- 1 marék dió (lehet pekán dió is)
- szezámmag

Vágd apróra a vörös áfonyát, a rozmaring leveleket. A narancsot hámozd meg, szedd gerezdekre és távolítsd el a gerezdekről a hártyás réteget. Ha friss kelbimbót használsz, hámozd meg és vágd félbe. Ha fagyasztottat vettél, akkor csak olvaszd ki egy kicsit és vágd félbe a nagyobb darabokat. Nyomd össze a fokhagymát és a diót is szeleteld fel.

Készítsd el a rizst az előírás szerint. Közben egy kisebb befőttes üvegben keverd össze az almabort, 1 ek olajat és a mustárt. Jól csavard rá az üveg tetejét és rázd össze a hozzávalókat. Tedd félre a szószt. Egy magas falú serpenyőben hevítsd fel a maradék olajat közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a kelbimbót, ízesítsd sóval és borssal. Kevergetve főzd puhára és aranybarnára. Ha szükségesnek tartod, önts alá egy kis vizet. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a rizst és az öntetet, szedd tálakba és mindegyikre szórj egy kis diót, rozmaringot, áfonyát és narancsot, majd hintsd meg őket szezámmaggal. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...