Thursday, February 16, 2017

Superfood - Amaránt

Végre beruháztam egy zacskó amarántba.😀 Már olyan rég óta terveztem, de senki nem tudta megmondani, hogy finom-e, szóval nekem kellett felfedeznem. Még olyan szerencsém is volt, hogy a 2000 ft-os zacsit 500 forintért szereztem be.  ☺

Csodálatos, hogy az amarántot az aztékok már 8000 éve ismerték, mint táplálékot és felhasználták a rituális ceremóniáik során is, Magyarországon mégis alig ismerjük. 

A quinoához és a rizshez hasonlóan készíthető el, édes és sós változatban egyaránt, és nagyszerű glutén mentes alternatíva! Az amaránt fiatal, friss levelét salátákban használhatod, a régebbi leveleket akár meg is főzheted/sütheted. De a gyönyörű virága miatt akár csak a kertben is nagyszerű látvány lehet.

Magas a fehérje tartalma, így vegánoknak is kitűnő protein forrás, ráadásul sok benne a mangán, foszfor, kálcium, magnézium és a vas is. Tele van lysine nevű fehérjében, ami a tejben is megtalálható és a szervezetnek nagy szüksége van rá. Ami még jobb: több benne a lysine, szóval senki nem mondhatja, hogy igyunk tejet, mert az jó, hiszen a kálcium és lysine így is meg lesz a szervezet számára és nem kell a sok hormont magunkba dönteni, ami a tejben viszont benne marad.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...