Sunday, January 8, 2017

Detox 2017 - 4. nap

5 dolog, amire figyelj

1. Aludj eleget
Mindig is szerettem aludni és soha nem értettem, hogy ha az embereknek nincs idejük valamire, miért pont az alvás az első dolog, amit megvonnak maguktól. Azzal csak pont az ellenkezőjét érik el. Minél kevesebbet alszol, annál kevesebb időd lesz minden új napon, mert egyre fáradtabb leszel és lassabban végzed a dolgod (még ha észre sem veszed). 
Napi 7-8 óra alvás segít a szervezetnek, hogy úgy nevezett növekedési hormont termeljen. Lehet már évek óta nem nősz, de ez a hormon felelős (részben) az öregedésért és a hízásért is. Szóval minél többet alszol, annál lassabban öregedsz, annál karcsúbb leszel és még az immunrendszered is erősödik. 

2. Tervezd meg az étrendedet!
Ha előre eltervezed, mit szeretnél enni a héten és még a hétvégén beszerzed a hozzávalókat sokkal hamarabb megfőzhetsz bármit és nem kell főzés közben a boltba rohangálnod, mert kimaradt valami. Na és ha már úgyis tudod, mi lesz a vacsi, nem nyúlsz rögtön valami mikrós kajáért. (Jobb estben nincs is otthon haha) Legjobb, ha bespájzolsz mindenféle fagyasztott és konzerv zöldségből, quinoából, barna rizsből, szárított gyümölcsökből, zabból, burgonyából. Ezeket bármikor csak összedobod egy edényben és perceken belül kész is van akármilyen leves vagy főétel. 

3. Egynapos léböjt
Több féle böjt is divatban van manapság, de nekem a legjobban a léböjt használ. A böjt azért jó, mert a szervezet nem az emésztésre fordítja ilyenkor az energiát, hanem egyéb dolgokra, amik fontosak lehetnek (pl. regenerál, gyógyít). A léböjt azért a kedvencem, mert nem kell egész nap korgó gyomorral szenvedni, elég kéthetente egyszer is elvégezni, közben még finom ízeket is érzel. 

4. Ülj le és lassan egyél!
Amilyen könnyűnek hangzik, olyan nehéz. Sokan csak rohannak egész nap és az evéssel nem foglalkoznak, út közben kapnak be valamit, amire oda sem figyelnek, még lehet, hogy az ízét sem érzik az ételnek. 
Viszont ha leülsz, veszel pár mély lélegzetet, oda figyelsz arra, amit beviszel és lassan rágod meg, rengeteg előnnyel jár. Nem csak könnyebben megemészted az ételt, hanem a tápanyagok is nagyobb arányban szívódnak fel, de még az agyad is hamarabb érzi úgy, hogy eleget ettél. 

5. Időzíts!
Az étkezések időpontja nagyon fontos. Persze személyenként eltérő lehet, de úgy tartják, hogy a legnagyobb adagot kora délután kell elfogyasztani. Ilyenkor működik legjobban az emésztésünk is és ilyenkor van legnagyobb szükségük táplálékra is, hogy legyen elég erőnk a nap hátralévő részére. Este ajánlott valami könnyűt enni, még 7 óra előtt, így a szervezet nem lesz leterhelve éjszaka és azzal foglalkozhat, ami a rendes feladata. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...