Monday, December 19, 2016

Zöldbabos gombás tofu pörkölt {vegán+glutén mentes}

Először is meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bátorított, hogy ne adjam fel és nyugodtan vegyem ki a szabadságot "blogolásból", amíg elrendeződik az életem. Hetekig mások házában éltem, napi 6 órát dolgoztam és 5 órát utaztam, így semmi erőm vagy kedvem nem maradt főzőcskézni-fényképezni. Most, hogy végre a reptérhez közeli albérletet találtam, időm lenne, de eszközöm nincs a főzéshez. A lakás elég szarul felszerelt, a mikró éppen lefüstölt reggel, a sütő nem működik, amire a főbérlő közölte, hogy "hát minek akar maga sütögetni? Manapság a fiatalok mindent a mikróban csinálnak." Hát nem én. Ráadásul a tűzhely is a 80-as évekből maradt, rezsó stílusú főzőlapokkal, amivel egy órába is beletelik csak a vizet felforralni. De azért próbálkozom. ☺ Például egy egészen egyszerű ebéddel: rizs és tofu pörkölt. Az egyik kedvencem.

A másik dolog: elnézést szeretnék kérni, amiért ilyen sokáig tartott egy új posztot feltennem. Megtehettem volna korábban is, de nem éreztem magam 100%-osan önmagamnak és semmi kedven és inspirációm nem volt az íráshoz, vagy bármilyen kommunikációhoz más emberi lényekkel. De most újra itt vagyok és úgy érzem, végre kiegyensúlyozott lettem megint (ebből nem tudok értelmes mondatot faragni) és tettre kész! :)

Hozzávalók: 
(igazából bármi lehet, ami éppen a hűtőben van)
➳ 1 bögre rizs➳ 1,5 bögre víz
➳ 250g füstölt tofu, felkockázva
➳ 2+2 ek olivaolaj
➳ 1 kis fej hagyma, apróra felszeletelve➳ fél konzerv szeletelt gomba
➳ 1-2 marék fagyasztott zöldbab
➳ só, bors
➳ kakukkfű
➳ mustár

Kezd a rizs elkészítésével, mert amíg a megfő, van időd a tofut is elkészíteni. Egy lábosban hevíts fel 2ek olajat és öntsd bele a rizst. Kavargasd, míg az olaj be nem von minden szemet és szépen különválnak egymástól. Öntsd fel a vízzel és vedd minimumra a lángot. Fedő alatt főzd a csomagoláson lévő ideig, néha villával egy kicsit meghúzkodhatod az alját, hogy ne ragadjon le.

A maradék 2 kanál olajat egy másik lábosban melegítsd. Dinszteld meg benne az apróra vágott hagymát, dobd hozzá a felkockázott tofut és pirítsd meg egy kicsit. Tedd hozzá a gombát is, végül a fagyasztott zöldbabot is. A lé, ami a zöldbabról leolvad, valamint ami a tofuból és a gombából kienged elég kell, hogy legyen a pörkölthöz, de ha szaftosabban szereted, tehetsz még hozzá egy kis vizet. Főzd puhára, sózd-borsozd. Én kakukkfűvel szeretem, de tehetsz bele mást is. A végén mindig keverek hozzá kb. 1-2 kiskanál mustárt is, mert attól pikánsabb lesz az íze, de finom cayenne borssal is.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...