Monday, November 14, 2016

Telihold meditáció

A telihold tökéletes alkalom arra, hogy elhagyjunk régi szokásokat & újakat vegyünk fel, új célokat tűzzünk ki magunk elé. Ezért is döntöttem úgy, hogy megosztom veletek ezt a kifejezetten telihold alkalmából készített meditációs technikát, amit a jóga óráimon az szoktam alkalmazni. Felhasználjuk a Hold energiáját fogjuk felhasználni. Talán észre vetted már te is magadon, hogy ilyenkor nappal kevésbé vagy energetikus, éjjel viszont több az energiád és nehezen alszol el. Ezt az energiát fogjuk felhasználni és a javunkra fordítani.

*

Helyezkedj el egy kényelmes ülő vagy fekvő pozícióban. Ha ülsz, ügyelj rá, hogy a hátad egyenes legyen, a vállakat lazán tarts, a kezeid lazán pihenjenek a térdeden, combodon vagy az öledben. Esetleg ülj egy laposabb párnára, vagy összehajtogatott takaróra. Ha fekszel, hagyd, hogy a kezed és a lábad lazán oldalra lógjon, a vállaidat enyhén húzd be magad alá (közelítsd a lapockáidat a hátad alatt), be is takarózhatsz. Ha kényelmetlen, tégy egy összehajtogatott takarót a csípőd, derekat alá; esetleg egy feltekert matracot a térded alá. 

Miután elkényelmesedtél, hunyd le a szemed. Összpontosíts a harmadik szemedre, és végy egy pár mélyebb lélegzetet. Ma semmi különösre nem kell a lélegzeteddel csinálni, nem kell elmélyíteni vagy hosszabbra nyújtani, csak hagyd, hogy a légzésed a természetes ritmusában áramoljon. 

Pár percig koncentrálj a levegő áramlásának megfigyelésére. Érezd, ahogy a levegő áramlik befelé, majd kifelé az orrodon át. Vedd számba, mit értél el az előző hold ciklus során. Milyen változásokon mentél keresztül? Miben fejlődtél? Gondold át a sok munkát, amit végeztél; nem csak a munkahelyeden vagy az iskolában, de a magánéletedben is. Gondold át, mi az amin javíthatsz? Mi az, amit el kell engedned? Ez lehet negatív attitűd, mérgező kapcsolat, negatív emberek, elmúlt dolgokhoz való kötődés. Miközben ezeken a dolgokon gondolkodsz, ne feledkezz meg a légzésedről. Ilyenkor sokan hajlamosak felületesen lélegezni. 

Ezután koncentrálj a szívedre, a mellkasodra és a hátad felső részére. Érezd az energiát, ami a szívedből árad. Képzeld el az életed, ahogyan élni szeretnéd, vagy egy célt, amit el akarsz érni, vagy bármit, amit meg szeretnél valósítani. Koncentrálj erre a célra, és lásd magad előtt kristálytisztán. Vizualizálj minden egyes részletet, hogy minél élethűbb legyen ez a kép, de elképzelheted úgy is, mintha egy kisfilmet vetítenél magadnak. Tartsd ki ezt a képet az elmédben, ameddig csak tudod. 

Miután minden egyes részletet élénken magad elé képzeltél, figyeld meg magad, ahogy ezt a képet kitartod. Figyeld meg, hogy ítélkezel-e az álmaid, vágyaid felett. Vannak-e olyan érzéseid, gondolataid, amik azt súgják: neked ez nem fog menni, a céljaid nem realisztikusak. Tedd félre ezeket a negatív, akadályozó érzéseket. Fókuszálj a szívedre, ahonnan ezek a vágyak erednek. Érezd, ahogy a levegő ide áramlik, hogy támogasson. 
Talán azon kapod magad, hogy mosolyogsz, vagy melegség árad szét a mellkasodban, de ez mind rendben van. Engedj el minden aggodalmat a felett, hogy szerinted milyennek kellene lennie a meditációdnak, hogy jól csinálod-e egyáltalán. Csak lélegezz. Ez ilyen egyszerű. 

Most koncentrálj erősen és ismételd el magadban kétszer a következő mantrát: Nyitott vagyok minden lehetőségre, és elfogadom, bármi is legyen az. 

Ha szeretnél, meditálj ameddig jól esik. Különben, ha fekszel, lassan mozgasd meg az ujjaid, lábujjaid, a fejed jobbra-balra. Fordulj oldalra felhúzott térdekkel és lassan, csukott szemmel nyomd fel magad egy kényelmes, ülő pozícióba. 

Lassan érints össze a két kezed a szíved előtt, végy egy nagy levegőt az orrodon át, tarts bent egy pillanatra és fújd ki a szádon át. Végy még egy mély levegőt, bent tartott egy pillanatig és lassan kifújod a szádon át. Lágyan nyisd ki a szemed és élvezd a meditáció kellemes hatását. :)

Namasté ❤ 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...