Sunday, October 16, 2016

Jóga - hogyan kezdj neki?

A leggyakoribb kérdés, amit az emberek a jógával kapcsolatban feltesznek nekem az, hogy hogyan fogjanak hozzá? Amilyen egyszerű a kérdés, olyan nehéz a válasz. Igazából könnyen megválaszolhatnám: csak csináld. De mindenki értetlenül néz rám ilyenkor. Az igazság az, hogy minden ember más. Más a testünk, másfajta dolgokat csinálunk a nap folyamán, más igényeink vannak... sorolhatnám. Próbálok kielégítő választ keresni, hogy mindenkit meggyőzzek, mert szerintem mindenkinek jógáznia kellene. :)

*

Nekem is sokáig tartott, mire elkezdtem jógázni. Először magazinokban olvastam róla, próbáltam követni a leírásokat, de csak elkeserítettek. Nem tudtam féllábon állni, nem értem el a lábujjam és sok leírást még csak nem is értettem. Aztán évekre feladtam, amíg kórházba nem kerültem egyszer. Hazajőve elhatároztam, hogy tennem kell valamit magamért, de olyan rossz állapotban volt a testem, hogy semmi intenzív nem jöhetett volna szóba. Ekkor jött a jóga. Gondoltam, miért ne próbálhatnék ki valami könnyebb jógát? Rengeteg videót mentettem el későbbre a Youtube-on, de mindig csak a kifogásokat kerestem: most nem érzem jól magam, nincs időm, nem vagyok elég laza... Különben is, mégis hogyan kezdjek neki? Hát mint bármi másnak! Fogod magad és neki állsz. Semmi nem kell hozzá csak az elhatározás. Egyébként a legnehezebb része az, hogy belebújj a jóga ruhádba (ez bármilyen kényelmes szett lehet), mert ha már egyszer rajtad van, könnyebb neki állni, ;)

Szóval én is belebújtam egy kényelmes melegítőnaciba és egy pólóba, kerestem pár kezdőknek való videót és próbáltam csinálni, amit kellett. Még matracom sem volt. Az elején nem tudtam fél percnél tovább egyenes háttal ülni, még falnál sem, anélkül, hogy remegni ne kezdtem volna. Az elején csak heti kétszer jógáztam, mert olyan izomlázam lett, hogy másnap mozogni is alig tudtam. Majd elkezdtem heti 3, később 4 alkalommal, eleinte 20-30 percet. Végül egyre többet, ma már minden nap jógázom, néha napi 2-3 órát is, néha csak 30 percet. Mindig figyelek a testemre, mi kell neki. 

Itt van pár ötlet, hogyan kezd jógázni.1. Iratkozz fel jóga órára

Tudom, ez az, amit a legkevésbé akartál hallani, de van két jó hírem: A) Vannak csoportok kifejezetten kezdőknek, ahol nem te leszel az egyetlen, aki még sosem jógázott azelőtt. B) Sok tanár vállal privát órát is, ahol nem kell mások előtt bénának érezned magad. Másrészt ez jó módja, hogy biztonságosan gyakorold a pózokat, és mindent jól csinálj, mert ott van a tanár, aki segít, és ha nem is tudsz valamit, bármikor megkérdezheted. 

Lehet nem az első jóga óra lesz a kedvenced, és eltart egy darabig, mire rájössz neked melyik tanár és jóga stílus fekszik a legjobban, de megéri keresgélni, ha van lehetőséged. (Pl. ahol én tanítok nincs más jóga oktató.) Én két tanárnál is voltam, és őszinte leszek: utáltam mindkettőt. Az egyik tanár szinte aerobikot tartott és csak mutogatta az akrobatikus pózokat, szerintem csak azt akarta, hogy mindenki csodálja, ő milyen ügyes. A másik tanár jófej volt, de az ashtanga jóga nem kezdőknek való, és én akkor még nagyon kezdő voltam. Majdnem kiköptem a tüdőmet. 

Ha még mindig aggódsz, ne feledd: nem vagy merevebb az átlagembernél, csak annak érzed magad. Meg amúgy is, ki fog azzal foglalkozni, hogy te mit csinálsz? Mindenki saját magával lesz elfoglalva. 

2. Gyakorolj otthon

Talán a legfontosabb, hogy gyakorolj otthon. Sokszor, keveset (vagy többet). Mert hát valljuk be, nem mindig jutunk el jóga órára, de otthon könnyedén leteríthetjük a matracot bármikor. Gyakorolhatod az órát vett mozdulatsorokat vagy önálló gyakorlatsort is kreálhatsz, de akár Youtube-on is kereshetsz videókat. Bár ennek is megvannak a hátrányai, én is így kezdtem és kiderült, mennyi mindenre azt hittem jó, miközben rosszul csináltam. De a lényeg, hogy kicsit mozgasd meg magad és figyelj a légzésedre, még ha csak 10 percig is. 

+1. Kutakodj!

Az egyik, amit a jógában nagyon szeretek az a kötetlensége. Itt nincs olyan, hogy tökéletes. Mindent lehet másképp csinálni, mindig van hová fejlődni, új izmokat felfedezni és még ha ugyanazt is csinálod minden nap, annyi variáció van, hogy fel sem tűnik, hogy még mindig ugyanazt csinálod. Engem ez mindig motivál. Itt nincs mester fokozat, amikor jó, már mindent tudsz és kész. Kitűzhetsz célokat, de ezek csak lépcsőfokok egy következő célhoz. Ha már elég erős vagy a chatarungához, elkezdhetsz a karodon egyensúlyozni, ha már megy a holló, próbálhatod nyújtott oldalra vagy fél lábbal. Magyarul, sosem unod meg! Csak találd meg a saját stílusod és tudj meg minél többet róla.

Csak ültesd el a magot (értsd: kezdj neki), gondozd türelmesen (gyakorolj), és majd meglátod, ha hagyod a magot kikelni, és nem ásod mindig elő, vajon nőtt-e már, akkor meg lesz az eredménye, és sosem unod meg az ezerszínű virágokat (ászanákat). 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...