Wednesday, September 7, 2016

Jaipur, a Rózsaszín Város

Az első napomat Jaipur, azaz a Rózsaszín Város felfedezésével töltöttem. A város a nevét az óváros rózsaszínra festett épületei révén érdemelte ki, ugyanis a falak a rózsaszín minden létező árnyalatában pompáznak a mai napig. Érdekesmód, rengeteg sárga épület is van erre felé, többségük a Főpalota környékén, de még így is, Jaipur nagyon rózsaszín. :)

 
Jaipur éppen olyan mocskos, mint Delhi, ha nem jobban, rengeteg ember él az utcákon, de a város még így is, vagy pont ezért, lélegzetelállító. Csak figyeljen mindenki a lába elé, miközben felfelé pillantgat a csodásabbnál csodásabb épületek oromzataira, mert könnyen egy nagy adag tehénlepénybe léphet vagy hasra esik egy kisebb hegynyi szemétkupacban.  :) 
Az óváros sárga épületei

Ellátogattunk a palotához is, de a jegyek borsos ára eltántorított tőle. Inkább átkeltünk az úton, hogy a Jantar Mantar ősi csillagvizsgáló berendezésein ámuljunk. Nekem nagyon tetszik ez a név: Jantar Mantar. A csillágvizsgálót a XVIII. században építették és 19 építészeti csoda van itt, ami a csillagok különféle megfigyeléseiben segít. 


 Ételáldozat az isteneknekMiután végeztünk a kis szuvenír boltban (gyönyörű radzsasztáni faliszőnyegeit vettem, elefántos mandalával), a sarkon befordulva a Szelek Palotája, a Hawa Mahal elképesztő épülete magasodott elénk. A képeket elnézve, gondolom érthető, miért ez a kedvenc látványosságom a városban.
A  csodálatos részletek és a pasztel színek kavalkádja szinte szédítő. Sosem akartam palotában élni, de itt el tudom képzelni magam.  :)No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...