Monday, August 22, 2016

Glutén mentes & vegán Indiában - Lehetséges?

Lehetséges, hogy glutén mentesen és vegánul táplálkozz Indiában?

A válaszom: Igen, de néha nagy kihívást jelent.
A világ egyik legnagyobb vegetáriánus közössége Indiában él, szóval vegáknak nem lesz nehéz dolguk megfelelő ételeket találni.
Vegánoknak és laktóz/tejfehérje érzékenyeknek már nehezebb dolga lesz. Főleg, mert (legalábbis az én tapasztalatom szerint) sokszor azt mondják, hogy étel tiszta vegetáriánus, (ami valószínűleg sok indiainál egyenlő a vegánnal, teszem fel) de aztán kiderül, hogy tejjel, vajjal vagy joghurttal készült ételről van szó, és nem fogják megérteni, mi kifogásod lehetne ellene, hiszen a tehén szent állat. Miért ne ennéd meg a szent állat szent tejével készült ételt? Nehéz velük megértetni, de a rendesebb helyeken készítenek neked valamit kókusz tejjel helyette. 
 Ha nemcsak vegán, de még glutén érzékeny is vagy, a dolgod csak még nehezebb lesz, főleg, ha pandzsábi területkre tévedsz, amit az ország kenyeres kosarának is neveznek.  

Vittem magammal az utamra két utazó kártyát is, ami Hindi nyelven íródott. Egyet vegánoknak és egyet glutén érzékenyeknek. Mindkettőt teljesen feleslegesen. Mutogathattam őket az éttermekben, de csak annyit értem el velük, hogy minden pincér, de még a mosogató gyerek is odacsődült, hogy a csodájára járjanak és vitatkozzanak rajta. Még azt is mondták, hogy az ő búza lisztjükben nincsen glutén, nyugodtan ehetem. Szerencsére készítettem egy kis listát utazás előtt, amin összegyűjtöttem minden ételt, amit fogyaszthatok. 
 Cöliákás kártya Hindi nyelven
Vegán kártya Hindi nyelven

Legkönnyebben Rishikeszben boldogultam. (Bár Új Delhiben nemrég nyílt meg az első glutén mentes kávézó, nem találtam ott, ahol lennie kellett volna) A nyugatiak rengeteg módon nyomták rá a bélyegüket Rishikeshre, a hatás az ételeken vehető észre leginkább. Rengeteg kávézó és ételbár van itt, ahol dőzsölhetsz a vegán és glutén mentes ételekben. (Személyes kedvencem a "Tiny Buddha" és a "The german bakery", mindkettő Laxman Jhulában és a Café Omkar a Ram Jhula hídnál). Sajnos az indiai kaja it nem a legfinomabb, azért érdemes a környező településeket felkutatni, de a tofu ételek, a falafel és a kókusz tejes chai latte kárpótol mindenért.
 dosai Delhiben
zöldséges sült rizs Jaipurban

Ha mégis indiait ennél Rishikeshben a dhal és a rizs mindig tökéletes választásnak bizonyult. A kedvencem a papadum nevű ropogós, vékony, pirított palacsinta szerű kenyér. Egész nap enném. Ez a legjobb, ha a naan kenyeret vagy a rotit szeretnéd glutén mentes változattal kiváltani. Ajánlom még a  sambhar-t (zöldség ragu) és a dosai-t (lencse lisztből készült ropogós palacsinta, krumplival és zöldségekkel töltve, mártogatóssal). Rishikeshben volt egy utcai étel árus is, akit egy kínai lánnyal sétálgatva találtam. Ő beszélt rá, hogy mindenképpen kóstoljam meg az öntöttvas lapon sült krumplit, amit mindenféle fűszerrel és szósszal öntenek nyakon. Mennyei volt, bár a srácot soha többé nem találtuk meg, pedig minden nap mentünk volna.
A thali egyik fajtája, Amberben ettem és irtózatosan beteg lettem utána, de azért nem volt rossz
csípős banán csipsz (amilyen furán hangzik, olyan finom!)

saláta, papadum, zöldség ragu gyógynövényekkel spékelt rizzsel az Akshi Yoga Shala-ban
lemonana (mentás limonádé jégkásával) a legjobb a Café Omkarban, Rishikeshben

dinnye reggelire

 falafel, hummus, sült krumpli & saláta a Café Omkarban
 gyömbéres tofu mentás rizzsel és csokis jeges shake-el
 grillezett tofu-tál görögdinnye dzsúzzal

Pár "biztonságos" étel:
  • poha
  • dosa/dosai
  • thali
  • papad/papadum
  • biryani
  • pulao
  • dhal 
  • szezon gyümölcsei (dinnye, mango, jackfruit és minden más)


 masala rizs


Mindenképpen próbáld ki - Limca (citromos szóda)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...