Friday, May 27, 2016

Mollie epres pitéje - a család kedvence {glutén & tej mentes + vegetáriánus}

Minél többször próbálok gluténmentes sütiket készíteni, annál jobbra sikerülnek. Nehéz kitapasztalni, hogy hogyan is jó elkészíteni a gluténmentes tésztát, mert ezek a lisztek teljesen másként viselkednek, mint a "rendes" liszt. A mostani epres és a múltkori rebarbarás pitém sikerült eddig a legjobban, bár a recept nagyjából ugyanaz. A legjobb ebben a pitében, hogy az epret a mamám kertjében szedtem, úgyhogy teljesen bio. Ráadásul az egész család oda volt érte, ami nagy szó.😋


Hozzávalók:

A tésztához:
500 g gluténmentes liszt
250 g margarin
125 g barnacukor
3 db tojás

A töltelékhez:

500 g eper (pontosan nem tudom, mennyi, mert nem mértem meg, de ránézésre nagyjából két doboznyinak tűnt)
150 g barnacukor
egy kiskanál vanília aroma
egy evőkanál vaníliás pudingpor
 
Első lépésként bekapcsoltam a sütőt és gyors beállítottam légkeverésre és 175 fokra, mielőtt elfelejtem. :)

A tésztához összekevertem a száraz hozzávalókat, de mielőtt a margarint hozzá adtam volna, apró kockákra vágtam és egy kis tálban betettem a mikróba kb. fél percre. Most egyesek lehet frászt kapnak, ahogy anyukám is, de én azt tapasztaltam, hogy máshogy képtelenség a margarint beledolgozni a lisztbe. Legalábbis nekem nem megy. A margarint nem kell folyósra olvasztani, csak annyira, hogy puha legyen és könnyen el lehessen dolgozni a liszttel. Hozzá adtam a három tojást, és még egy pici langyos vizet is hozzá adagoltam kiskanállal, mert egy csomó lisztet nem vett fel a tészta. 

A tésztát két felé osztottam, úgy, hogy az egyik adag kicsit nagyobb legyen, mint a másik, mivel a tál szélét is be kell borítani. :) Ehhez a tálat kikentem margarinnal, majd a szép vékonyra (kb. fél centi) kinyújtott tésztát szépen beletettem. 

Ez után jön a töltelék. Az epreket megmostam, kicsumáztam és a nagyobb szemeket félbevágtam. Egy tálkában jól összekevertem a cukorral és a pudingporral, majd ráborítottam a tésztára és meglocsoltam a vanília aromával. Egyenletesen elrendeztem az epreket és az egészet beborítottam a megmaradt kinyújtott tésztával. Kész is, és mehet a sütőbe úgy 30-45 percre.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...